Stilvi

Lviv Sykhiv lighting design proposal


The band along the outline of curved strip holes will be lined with a specular material (aluminium, titan etc.) redirecting light of projectors mounted at the bottom side of the canopy strip and distributing it according to the specifically shaped conical form of the concerned band. Places below holes will be illuminated with soft warm white light as happens at residential areas, where people have a longer stay.

Conversely cold white light will pursue the fleeting line of the glass canopy. The density of light varies across the width of this canopy emphasizing the slender character of a longitudinal trajectory. Projectors are mounted along the edge of the canopy and illuminate the path below with warm white light similar to that of the spaces crowned by holes.

Linear lighting hidden below benches or in handrailings in the upper part of the canopy strip highlight the holes in a positive contrast (dark holes in a bright sourrounding) providing a nice view to all inhabitants living in flats of tall buildings. This enhances the perception of holes outline and helps the view remain there and exploring the distinctive element of the strip, which reveals city life with its enigmatic distorted reflections of city lights below.

Inversely the same reflective band makes passers by moving at ground level perceive the moon and stars mirrored on it while the same strip operates as a perfect shield against light pollution and towards the retention of a night ambience threatened by artificial light.
The treatment of the lateral section of the hole with light makes concrete mass appear lighter despite its thickness of some 1,5 to 2,0 m. The canopy seems to hover over the path below.

Recessed linear lighting fixtures arrange transversal bright lines along the path through the forest . Its light subsides from the left to the right while on the right side specific lighting fixtures integrated in low handrails highlights flowers supplementing night ambience with their vivid colours. Light comes out of the foliage of selected trees on both sides projecting their shadow on the path thus converting the route to an attractive experience of nature.
An interactive operation of the bright lines on the ground so that light is on just where people are walking complies with ecological demands towards the preservation of local fauna and with the need to keep urbanization of access to the forest under control.

<< BACK